Ekonomija-globalna kriza -promjene 3

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Ekonomija-globalna kriza -promjene 3
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


2.2 POJAM

Osnovni cilj prirodnih i društvenih nauka je da otkriju zakone koji vladaju u oblastima koje istražuju.Zakonima se nazivaju unutrašnje skrivene veze i zavisnosti i međusobne uslovljenosti pojava u prirodi i društvu.
Oni predstavljaju suštinu najbitnijih odnosa između različitih prirodnih i društvenih veličina koje se izdvajaju kao pravilnost u ogromnom broju ponavljanja određenih pojava.Do spoznaje tih pravilnosti nije moguće doći samo iskustvenim putem, već je neophodno stalno naučno posmatranje i istraživanje tih pojava da bi se one u potpunosti shvatile.U tom smislu zakoni predstavljaju odnose između pojava koje imaju dugoročan karakteri koji su prikriveni velikim brojem slučajnih i nepravilnih događaja, koji karakterišu i prirodne i drštvene zakone. LJudi su najbitniji akteri društvenih procesa koje istražuju društvene nauke, uvijek pokreću odrešene potrebe i ciljeve.


Prirodnim i društvenim zakonima zajedničke su dvije karakteristike:

-Prvo: i jedni i drugi postoje i djeluju nezavisno od volje ljudi. Čovjek njihovo djelovanje i egzistenciju nije u stanju da eliminiše ili kontroliše svojom voljom. Svaki pokušaj ukidanja ili zanemarivanja bilo prirodnih, bilo društvenih zakona sukobio bi se sa realnošću njihovog postojanja i došlo bi do velikih posledica.
-Drugo: oba zakona djeluju stihijski, odnosno njihovo djelovanjeje spontano i bez pravilnosti.

Sa stanovišta perioda na koji se odnose razlikujemo:
-Univerzalne zakone koji važe u svim vremenskim periodima i ne mijenjaju se sa protokom vremena,
-Specifične zakone, koji važe u samo pojedinim periodima u razvoju ljudske zajednice.
Pored toga razlikujemo zakone koji djeluju na dugi, srednji i kratki rok.

2.3 VRSTE EKONOMSKIH ZAKONA

Unutrašnji odnosi i uzročno – posljednične veze koje postoje između ekonomskih pojava i procesa nazivaju se ekonomskim zakonima.
U ekonomskoj teoriji postoje dva glavna pristupa ekonomskim zakonima:
- Prvi pristup posmatra ekonomske zakone na način da su oni po svojim karakteristikama potpuno identični prirodnim zakonima.Oni su apsolutni, odnosno važe stalno i ne mijenjaju se sa protokom vremena i imaju objektivni karakter. Oni su univerzalni jer je i ljudsko ponašanje na kome su bazirani univerzalno i nepromjenjivo. Neoklasična škola koja najiistrajnije zastupa ovaj stav, polazište za takav pristup nalazi u logici ekonomskog ponašanja ljudi. Ona smatra da je čovjek homo economiucus i da će kao takav, nastojati u svim prilikama, i u svakom sistemu i u svakom vremenu da se ponaša po principu maksimalnog zadovoljenja vlastitih potreba, odnosno maksimalne koristi.

-Druga grupa ekonomskih teorija zastupa potpuno suprotan stav. Po tom shvatanju koje su zastupali autori istorijske škole, istorijske i stvarne ekonomske prilike u svakoj zemlji se toliko razlikuju da je nemoguće konstituisanje univerzalnih zakona koji bi imali opštu važnost i djelovali u svakoj zemlji i u svakoj istorijskoj etapi njenog razvoja.
Po tom pristupu, ekonomski zakoni ne mogu biti univerzalni a ekonomska teorija može samo da otkrije one zakone koji važe za svaku zemlju posebno, odnosno za pojedine faze njenog razvoja. Zakoni u ekonomiji, po avoj grupi autora, ne mogu ni u kom smislu porediti sa prirodnim naukama.

- Treća grupa autora nalazi se između prve dvije i ističe da se univerzalnim mogu smatrati samo oni ekonomski zakoni koji su najdirektnije izvedeni iz neposrednog ponašanja ljudi. U tom pristupu ekonomski zakoni se posmatraju samo kao zakoni koji ....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 02:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nelegalna ekonomija derrick 0 816 05-02-2014 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Svjetska finansijska kriza – uzroci, posljedice i način prevazilaženja u zemljama derrick 0 948 26-08-2013 11:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Američka hipotekarna kriza 2008 Maja 0 2,310 27-07-2012 04:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Dužnička kriza i metode rešavanja Maja 0 1,114 27-07-2012 04:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Osnovna dihotomija savremene privrede Masovna vs Ekonomija znanja Maja 0 1,165 27-07-2012 02:36 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: