Dzihad kao sveti rat

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dzihad kao sveti rat
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pojam i vrste Džihada

“Džihad – sistem svih akcija i postupaka na individualnom planu, koji muslimani čine u cilju jačanja islamske religije i širenja zajednice vernika”(M. Jevtić, 1989:10).
“Reč džihad vodi poreklo od arapskog korena “Dž h d” i kao infinitiv znači:

1. Iscediti svu mast iz mleka prilikom pravljenja butera, dalje založiti se svim silama u realizovanju nekog zadatka

2. U smislu akcije primene volje, snage, napora, sile i osobenosti da se teško radi: tada u prenesenom značenju možemo govoriti o borbi kao o naporu da se realizuje neki cilj, u ovom slučaju da se sruši vlast “nevernika” koji se protive uspostavljanju šerijata kao jedinog zakona.

Međutim reč džihad nije u osnovi rat, jer arapski jezik sadrži i izraz koji u potpunosti označava pojam oružane borbe a to je “harb”” (M. Jevtić, 1989:6).
U samom Kuranskom tekstu reč “harb” ne dominira kada se žele označiti borbene aktivnosti čiji je cilj pobeda muslimana nad nemuslimanima. U Kuranu je mnogo prisutnija reč “kital” koja ima značenje –boriti se, ubijati, ali u islamskom svetu se pravi jasna razlika između reči “džihad”, kojom oni označavaju oružani sukob čiji je cilj pronošenje slave božijeg imena, i reči “harb” kojom muslimani označavaju pljačkaške pohode koji su vođeni pre pojave Muhameda i Islama.
Džihad za pripadnike islamske veroispovesti predstavlja, osim rata za veru i rat za dokazivanje moralne i fizičke prednosti islama nad ostalim državama i religijama.
Džihad se pre svega mora shvatiti kao sveti rat koji može da bude vođen samo u ime Alaha i mora da bude odobren od javnih vlasti, a pošto je na osnovu šerijatske teorije međunarodnih odnosa čitav svet podeljen na zemlju islama- “dar al Islam” i zemlju rata- “dar al harb” džihad je u formi svetog rata postao osnovna forma islamske “dave” kao jedino sredstvo za nametanje šerijata u zemljama koje još nisu pritisnute kandžom islama. Međutim u modernom društvu izražena ratnička varijanta ovog značajnog instituta islama poprima nešto drugačiju formu, manje se insistira na srednjovekovnoj obavezi vladara da stalno vodi rat za proširenje teritorije islama, nego se više tretira kao patriotska dužnost a manje kao verski zadatak, no to se uglavnom odnosi na manje radikalne pripadnike islama koji džihad manifestuju kroz korisnije i humanije primere. Takođe ne smemo a da ne spomenemo da je religiozni pristup džihada osnova islamske vojne doktrine i strategije i da džihad predstavlja neodvojivi deo islamske teorije i prakse...

Sadržaj


Uvod …………………………………………………………………………………...1

1. Pojam i vrste džihada …………………………………………………...2-3

2. Istorijski prikaz svetog rata u Islamu…………………………….…..3
2.1. Osvajački ratovi kao džihad …………………………………………..3
2.1.1. Arapska osvajanja ……………………………………………..3-4
2.1.2. Osmanska osvajanja ……………………………………………...4
2.2. Međumuslimanski sukobi kao džihad ……………………………….5
2.2.1. Rat Persije i Osmanlija …………………………………………...5
2.3. Ustanci pokorenih nemuslimanskih naroda i džihad ……………...6
2.3.1. Prvi srpski ustanak ………………………………………………..6

3. Džihad u savremenom svetu ……………………………………………..6
3.1. Rat Irana i Iraka ……………………………………………………….6-7
3.1.1. Rat u Iranskoj ideologiji ……………………………………….7-8
3.1.2. Rat u Iračkoj ideologiji …………………………………………...8

4. Džihad u ideologiji separatističkih pokreta ………………………..9
4.1. Sveti rat muslimana Tajlanda i Burme ……………………….…9-10

5. Islamski fundamentalizam i džihad ……………………………10-11

6. Džihad na našim prostorima ………………………………………11-13

Zaključak …………………………………………………………………………..14

Literatura ………………………………………………………………………….15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-08-2011 04:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: