Drugo zasedanje AVNOJ-a - istorija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Drugo zasedanje AVNOJ-a - istorija
AVNOJ je bilo opštenacionalno i opštepartijsko političko predstavništvo narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji konstituisano na skupštini u Bihaću 26. i 27.novembra 1942. u prisustvu 54 delegata iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. U periodu od Prvog zasedanja AVNOJ-a do kraja novembra 1943. u Jugoslaviji su se odigrali odlučujući događaji. Na tlu Slovenije, Hrvatske, Bosne, Hercegovine, Crne Gore i Sandžaka vođene su operacije značajne za dalji razvitak Narodnooslobodilačke borbe. Tada su izvojevane velike pobede koje su omogućile donošenje istorijskih odluka u Jajcu 1943. i dalje uspešno vođenje Narodnooslobodilačkog rata.

U toku dve i po godine neprekidne narodno-oslobodilačke borbe protivu okupatora i njegovih pomagača, narodi Jugoslavije postigli su krupne i odlučujuće uspehe, kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici. U celoj Jugoslaviji stvara se sve veći broj brigada, jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i partizanskih odreda. NOV je imala 8 korpusa, u čijem je sastavu bilo 26 divizija, više od 10 samostalnih brigada, 108 partizanskih odreda i niz drugih manjih jedinica. Jedinice NOV-a su postizale veoma značajne uspehe. Narodna vlast je uspešno organizovala život na slobodnoj teritoriji (snabdevanje vojske, organizovanje privrede, staranje o narodnom zdravlju, rukovođenje kulturno-prosvetnim životom). Jedinstvena slobodna teritorija u vreme Drugog zasedanja AVNOJ-a obuhvatala je oko 130.000 km2.

Već u drugoj polovini 1943. godine većina svih naroda Jugoslavije bila je na strani Narodnooslobodilačkog pokreta. Svetska demokratska javnost sve je više davala podršku oslobodilačkom pokretu jugoslovenskih naroda. Prema “Quadrant” konferenciji u Kvebeku 24. 8. 1943. anglo - američki saveznički štab rešio je da snabdeva partizane oružjem i opremom i da pomaže akcijama komandosa i bombardovanjem strateških objekata. Uskoro dolazi do sve češćeg kontakta između zapadnih saveznika i Vrhovnog štaba u vezi s ratnim pitanjima, te Vrhovni štab dolazi u mogućnost da zahteva da se vrate ratni i trgovački brodovi koje je Italija zaplenila, da se krene sa isporukama savremenog naoružanja (tenkova, artiljerije, avijacije) itd. Iako su priznavali uspehe NOV i slali joj pomoć, zapadni saveznici nisu hteli promeniti svoju politiku prema izbegličkoj monarhističkoj vladi, oni su je i dalje smatrali legitimnim predstavnikom Jugoslavije.

U takvoj situaciji bili su već sasvim sazreli uslovi da se tekovine trogodišnje borbe naroda Jugoslavije za nacionalno oslobođenje i za novo državno uređenje najzad ozakone od strane narodnih predstavnika. Trebalo je stvoriti organe koji će biti u stanju da savladaju predstojeće teškoće i da dostojno zastupaju narode Jugoslavije i u zemlji i u inostranstvu. Taj istorijski čin izvršen je 29. 11. 1943. u bosanskom gradu Jajcu na Drugom zasedanju AVNOJ-a.

Zbog opasnosti od eventualnog vazdušnog napada, odlučeno je da zasedanje traje samo jednu noć, a održano je u zgradi bivšeg društva "Sokola". Po osvajanju grada, partizani su uništili ovu dvoranu koja je bila nemačka vojna kasarna, da bi je za nepune tri nedelje obnovili i pripremili za zasedanje. Novom objektu su dali naziv "Dom Kulture".

Samo manji broj delegata iz raznih krajeva nalazio se u gradu. Većina delegata je zadržavana po okolnim selima zbog mogućnosti vazdušnog napada na grad. Iz Slovenije su stigli dr Ivan Ribar (predsednik AVNOJ-a), Boris Kidrič i dr Josip Vidmar. Najviše teškoća su imali delegati iz Crne Gore koji su pod oružjem i stalnom opasnošću morali pešačiti 300 km. Delegaciju iz Hrvatske je vodio dr Vladimir Bakarić, a u stopu ju je pratila manja jedinica iz sastava 13. Proleterske brigade. Među delegatima osim KPJ, bilo je i delegata HSS (Hrvatske Seljačke Stranke- mačekovci i radićevci), srpske zemljoradničke stranke, stranka samostalnih demokrata, muslimanske zajednice (spahinovci), Jugoslovenskog odbora, stranka hrišćanskih socijalista, nekolicina radikala, i drugih građanskih partija. Ukupno je 142 od 268 izabranih delegata iz svih krajeva Jugoslavije bilo prisutno u Domu Kulture na drugom zasedanju AVNOJ-a.

Drugo zasedanje Antifašističkog Veća Narodnog Oslobođenja Jugoslavije počelo je tačno u 19 časova. Vrata Doma Kulture su bila širom otvorena za sve radoznale građane, s tim što su svi osim delegata na ulazu temeljno pretresani zbog mogućnosti izvođenja diverzije. Nedaleko od grada su postavljeni teški protivavionski mitraljezi u slučaju vazdušnih napada. Grad je zamračen tačno u 19.15 posle čega su se vrata Doma kulture zatvorila.

Rad delegata započet je himnom "Hej Sloveni" u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja oko 19.20, da bi se završio u 5 sati
ujutru kozaračkim kolom. Radnim delom zasedanja rukovodilo je Predsedništvo u sastavu: dr Vojislav Kecmanović, dr Ivan Milutinović, dr Sreten Žujović, dr Josip Vidmar, dr Pavle Gregorić, dr Zlatan Sremec, dr Sulejman Filipović i pravoslavni sveštenik iz Krupnja Vlada Zečević.

Predsednik AVNOJ-a izabran na prošlom zasedanju u Bihaću 1942. dr Ivan Ribar je otvorio zasedanje svojim uvodnim referatom "O radu AVNOJ-a između dva zasedanja". Nakon pauze od pola sata, oko 21 čas, za govornicu je stao Josip Broz Tito. Svoj referat počeo je rečima: "Stvaranje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije jeste jedna od najvećih tekovina naše narodnooslobodilačke borbe do tog vremena. Položeni su temelji na kojima se gradi jedno novo, pravednije uređenje u zemljama Jugoslavije, položeni su temelji jedne prave istinski demokratske, narodne vladavine...“. Nakon Titovog jednočasovnog referata, počela je diskusija za vreme pauze, a zatim je govorio Boris Kidrič, Pero Krstajić, sudija Marko Vujačić, književnik i dr Sulejman Filipović, većnik iz Bosne Novak Mastilović, hercegovački prvoborac Luka Stević, Rodoljub Čolaković kao sekretar AVNOJ-a i mnogi drugi. Ukupno je 44 delegata govorilo. Oko pola 12 došlo je do kraće pauze, da bi tačno u 23.45 dr Ivan Ribar pred većnicima pročitao odluke sa drugog zasedanja AVNOJ-a. Bili su to poslednji minuti 29. novembra, ali pošto se sa čitanjem počelo pre ponoći za datum istorijskih odluka uzet je 29. novembar 1943.

Na ovom zasedanju odlučeno je:

1. Da se Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije konstituiše u vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, kao vrhovni predstavnik suvereniteta naroda i države Jugoslavije kao celine, i da se uspostavi Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije kao organ, sa svim obeležjima narodne vlade, preko kojega će AVNOJ ostvarivati svoju izvršnu funkciju;

2. Da se izdajničkoj jugoslovenskoj izbegličkoj *vladi* oduzmu sva prava zakonite vlade Jugoslavije, a pogotovo da predstavlja narode Jugoslavije ma gde i ma pred kim;

3. Da se pregledaju svi međunarodni ugovori i obaveze koje su u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopile izbegličke “vlade”, u cilju njihovog poništenja ili ponovnog sklapanja, odnosno odobrenja i da se ne priznaju međunarodni ugovori i obaveze koje bi ubuduće u inostranstvu eventualno sklopila izbeglička “vlada”;


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-03-2010 03:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija obrade plazmom derrick 0 1,671 11-10-2013 03:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Opšta istorija protestantizma - Reformacija derrick 0 1,427 07-08-2013 10:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi ISTORIJA Maja 0 3,904 11-03-2012 08:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Istorija džudoa Dzemala 0 1,871 01-03-2011 12:05 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Wnba - istorija i razvoj Dzemala 0 1,435 25-06-2010 04:09 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: