Dokazi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,346
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Dokazi
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Dokazi su sredstva koja se koriste u postupcima utvrdjivanja činjeica i okolnosti koje su od značaja za rešavanja nekog spoa ili za utvrdjivanje nekog prava ili obaveza.

Neposredna dokazna sredstva su ona pomoću kojih se neposredno utvrdjuje postojanje relevantnih činjenica i okolnosti na licu mesta ili u službenoj prostoriji (uvidjaj u javne isprave).

Posredna dokazna sredstva omogućavaju da se utvrde činjenice i okolnosti preko postojanja neke druge činjenice i njene veze sa onom koja se utvrdjuje (izjave svedoka, stranaka, veštaka).

Vrste dokaza:

1. javne isprave, neposredna i potpuna dokazna sredstva. Izdaje ih nadležni organ ili ovlašćeni organ. Njihov sadržaj uzima se kao apsolutno istinit dok se ne dokaže suprotno (uverenje, izvodi, diplome, svedočanstva, lična karta, pasoš).
Privatne, iako su u pisanoj formi ne smatraju se potpunim dokaznim sredstvima i njihova sadržina ne uzima se kao apsolutno istinita.

2. izjave svedoka, najstarija i najnepouzdanija dokazna sredstva. Svedoci daju iskaz (ne i mišljenje) o činjenicama i okolnostima koje se utvrdjuju pred sudijom ili pred organom uprave. Svedok može da bude svako lice, bez obzira na godine ili eventualne defekte. Bitno je da može da saopšti svoja zapažanja. Od dužnosti svedočenja oslobodjeni su branilac osudjenog i lice koje bi svojim iskazom povredilo čuvanje službene vojne ili državne tajne. Samo ako žele (mogu da svedoče verski ispovednici, lekari i usvojenici). Odgovor na pitanje sudije ne mora da da svedok koji bi na taj način izložio sebe, svog bračnog druga ili bliskog srodnika teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili krivičnom gonjenju.

3. izjave stranaka, koriste se uglavnom sa drugim dokaznim sredstvima,a veoma retko kao jedino dokazno sredstvo (npr. i.s. za jednokratnu socijalnu pomoć)

4. uvidjaj, neposredno dokazno sredstvo koje podrazumeva utvrdjivanje relevantnih činjenica i okolnosti sopstvenim opažanjem službenog lica (čulo sluha, mirisa, vida, dodira). Izvodi se na licu mesta ili u službenim prosotrijama.

5. Veštačenje, pribegava se kada je za utvrdjivanje odredjenih činjenica potrebno stručno znanje kojim sudija ne raspolaže. Veštaci su stručnjaci iz različitih oblasti koji su položili zakletvu. U krivičnom postupku često su lekari. Vrše pregled i obdukciju leša, veštačenje telesnih povreda, duševnih stanja, telesni pregled okrivljenog. Sud odredjuje i rukovodi veštačenjem, a veštak odgovara na pitanja, daje svoj nalaz i mišljenje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-02-2012 10:50 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dokazi i dokazivanje u krivičnom postupku Dzemala 0 2,525 25-03-2011 02:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dokazi, pretpostavke i fikcije Dzemala 0 1,436 20-10-2010 12:40 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: