Džordž Gordon Bajron - Putovanje Čajlda Harolda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,346
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Džordž Gordon Bajron - Putovanje Čajlda Harolda
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Poema – odlomak „Laku noć“ (odlazak u nepoznato, u san, imaginarne predele).
Tema: putovanje.

- motiv opraštanja

1788. ropdjen je u Engleskoj. Pisao je pesme „Časovi dokolice“, „Don Žuan“. Proputovao je celu Evropu. Odlazi u Grčku da se bori za slobodu Grka. Jedan je od najpoznatijih evropskih predstavnika romantizma.Utemeljivač je pojmova poeme i lirskog subjekta. Poema je prelazna forma (lirsko epska pesma). Bajron je bio aristokratskog porekla, što odredjuje njegov odnos prema umetnosti i stvarnosti. Pisao je lirsku poeziju, poeme, drame, a po njemu je nazvana i jedna pesnička struja, bajronizam.
Romantičari se zalažu za ličnu slobodu, nacionalnu, slobodu sveta. Turke predstavlja kao tirane. Bajron je bio veliki zavodnik (bio je čak i sa rodjakom), zbog ove činjenice mnogi ga osudjuju.

Prvi stihovi zvuče konačno kao da je glavni junakzaista odlučio da se nikada ne vrati. Poema se sastoji najvećim delom od dva dijaloga koje Čajld Harold vodi sa svojim saputnicima. Ovim razgovorima potenciraju se razlike izmedju Harlda sa jedne strane i saputnika sa druge.

„vetar dahće, ore vali, krik galeba“ – zvučne slike iskazuju unutrašnji nemir Č. Harolda.

Slika doma – samoća, usamljenost, nema niko da ga isprati.

Lirski subjek u poemi je Čajld Harold, ali iza njega stoji sam Bajron.

Prvi saputnik plače jer je ostavio oca i majku, svestan je njihove tuge i brige, rastanak. Harold razume patnju prvog saputnika. Prepoznaje emocije na licima drugih.

Drugi saputnik pati zato što je ostavio ženu i decu. Harold ne veruje ženama, njemu je razlog drugog saputnika smešan. Razočaran je u žene, ne veruje u ljubav žene, žene doživljava kao neverne. Harold misli a razume saputnike, ali to razumevanje nije pravo niti potpuno.

Kreće u nepoznato sa nadom da će otkriti nešto novo, pronaći emocije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-02-2012 05:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Čitanje je putovanje u znanje - Narodna biblioteka u Arilju Maja 0 940 16-03-2012 04:29 PM
zadnja poruka: Maja
  Dzordz Orvel 1984 - en Dzemala 0 1,978 29-08-2010 12:49 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: