Džon Lok - Ogled o ljudskom razumu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Džon Lok - Ogled o ljudskom razumu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


. . . Svojom filozofijom Lok pripada onome pravcu, kome je osnivač Bakon. Taj pravac je kao što smo videli, empirizam. Lokova teorija se naziva reprezentacionom teorijom ideja i po njoj su istinite samo realne i adekvatne ideje, odnosno, one koje imaju realne prototipove. Međutim, osporivači ove teorije kažu da se na osnovu ideja nikada ne može dokazati postojanje stvari po sebi i zato su je negirali čak i Lokovi naslednici.
Predmet ovog rada biće jedno od njegovih čuvenih dela, Ogled o ljudskom razumu. Osnovni cilj rada jeste da ukaže karakter i filozofske ideje, koje Džon Lok zastupa u ovom delu.


Džon Lok – Ogled o ljudskom razumu

Delo u kome je Lok izložio svoje filozofske poglede nosi naslov „Ogled o ljudskom razumu". U uvodu on definiše to delo „istražvanjem o poreklu, izvesnosti i obimu ljudskoga znanja, o razlozima i stepenima verovanja, mnjenja i odobravanja". On hoće da objasni način, na koji razum dolazi do pojmova o predmetima, da odredi stepene izvesnosti znanja, da obeleži granice između mnjenja i znanja i da utvrdi razloge koji opredeljavaju naše mnjenje onde gde nije moguće doći do pouzdanog znanja. Prisustvujući češće u krugu svojih prijatelja filozofskim prepirkama, koje su se uvek svršavale bez uspeha i rezultata, Lok je, veli, došao na misao, da filozofskim istraživanjima treba da predhodi kao prvi uslov ispitivanje o granicama ljudskoga razuma, o tome koji su predmeti njemu pristupačni, a koji su van njegovoga domašaja. To je bio povod njegovim esejima.

U svojoj knjizi svog dela »Ogle o ljudskom saznanju« Lok podvrgava kritici Dekartovo učenje o urođenim idejama. Ako zaista posedujemo urođene ideje, onda, očigledno, zajedno sa njima posedujemo i apriorno, tj. nezavisno od iskustva, znanje. Prema tome, nužno je dokazati da u našoj svesti ne postoje nikakve urođene ideje i pred¬stave, a to znači ujedno dokazati da ne posedujemo ni apriorno znanje. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Džon Lok – Ogled o ljudskom razumu 3
ZAKLJUČAK 5
LITERATURA 6PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
21-08-2011 07:26 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: