Coca Cola - trendovi i konkurencija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Coca Cola - trendovi i konkurencija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Sadrzaj:
1. Uvod ………………………………………………………………………..….…3
2.1. Istazivanje motiva potrosaca u kompaniji Coca-Cola……………………...….....3
2.2. Prilagodjavanje trzistu bezalkoholnih pica…………………………………....….4
2.3. Stvaranje kapitala marke Coca-Cola…………………………………………...…5
2.4. Rezultati istrazivanja poznatosti kompanija i marki……………………….….…6
2.5. Rad u kompaniji Coca-Cola……………………………………………………...6
2.6. Zastita zivotne sredine…………………………………………………………...6
2.7. Drustvena zajednica………………………………………………………….…..6
2.8. Analiza promocije………………………………………………………………..7
2.9. Kvalitet na trzistu…………………………………………………………….…..8
2.10.Coca-Cola i Deda Mraz……………………………………………………....…8
2.11.Novi trendovi i sirenje asortimana……………………………………………....8
2.12.Analiza cijena…………………………………………………………………....8
2.13.Analiza konkurencije………………………………………………….………...9
2.14.Analiza distribucije……………………………………………………….……..9
2.15.Osnovna poslovna strategija preduzeca…………………………………………9
2.16.Zabranjeno sklapanje ekskluzivnih ugovora…………………………………….9
3. Zakljucak…………………………………………………………………………10
4. Literatura…………………………………………………………………………10

1. Uvod

Kompanija Coca-Cola je najveci proizvodjac bezalkoholnih napitaka na svijetu. U sirokom asortimanu napitaka su gazirana bezalkoholna pica,vocni sokovi, sportski napici i vode,kao i kafa i cajevi. Veliki izbor proizvoda cini vise od 400 robnih marki, koje sadrze skoro 2.400 vrsta napitaka. Od pet najuspjesnijih bezalkoholnih napitaka na svijetu cetiri su dio Coca-Cola porodice: Coca-Cola, Diet Coke, Sprite i Fanta. Podaci za 2005. godinu pokazuju da su prvi na svetu u prodaji gaziranih bezalkoholnih pica, kao i sokova i vocnih sokova.
Sa istorijom duzom od jednog vijeka, danas posluju u vise od 200 zemalja i imaju oko 55.000 zaposlenih. Trude se da, zajedno sa svojim poslovnicama i partnerskim punionicama, budu integralni dio i daju doprinos svakoj zajednici u kojoj posluju, uvazavajuci pri tom lokalne vrijednosti i tradiciju.
Kompanija Coca-Cola i njene partnerske punionice vrijedno rade da zadovolje potrebe poslovnih partnera - dobavljaca, veleprodavaca i maloprodavaca, jer preko njih njihovi proizvodi stizu u ruke potrosaca. Takodje, trude se da konstantno prosiruju svoju ponudu kako bi zadovoljili specificne potrebe i ukus potrosaca.
Kompanija koja je u pocetku, prije 120 godina, prodavala jedan jedini napitak u SAD-u, danas je svjetska kompanija koja posluje u vise od 200 zemalja i nudi oko 2.400 razlicitih napitaka. Interesantan je podatak da su daleke 1886. godine prodavali tek devet napitaka na dan, dok danas globalno prodaju više od 1,3 milijarde napitaka dnevno.

2.1. Istrazivanje motiva potrosaca u kompaniji Coca-Cola

Coca-Cola poklanja veliku paznju istrazivanju stavova potrosaca. Coca-Cola je jedna od najpoznatijih marki u svijetu. Coca-Cola snabdijeva fabrike za flasiranje cola sirupom, koje gotov napitak prodaju maloprodaji, automatima za prodaju, restoranima,…a oni individualnim potrosacima. Prema Warren Buffett-u, najvecem akcionaru ove kompanije, proizvodnja Coca-Cole je najbolji biznis u svijetu. Proizvod je univerzalno dopadljiv potrosacima, a prodaje se po umjerenim (srednjim) cijenama. Konzumiranje Coca-Cole po stanovniku raste svake godine u svim zemljama i nijedan proizvod ove vrste nije slican njoj.
S obzirom da oko ¾ profita ostvaruje prodajom na medjunarodnom trzistu, to su stavovi potrosaca sa razlicitih segmenata tog trzista krucijalni za njen uspjeh. Generalno gledano, prinos je zadovoljavajuci na trzistima cija se kultura znatno razlikuje od americke, posebno u zemljama bivseg komunistickog svijeta. Na ovim trzistima ona je ikona americke kulture i simbol trzisne ekonomije. Poljski potrosaci su, na primjer, spontano aplaudirali kada je prvi kamion ovog pica usao u zemlju.
Trzisno ucesce Coca-Cole na svjetskom trzistu bezalkoholnih pica iznosi oko 45%, sto nesumljivo govori o trzisnoj poziciji ove robne marke. Na americkom trzistu dominiraju kompanije Coca-Cola i Pepsi Cola. Na svjetskom trzistu odnos ove dvije firme je 4:1 u korist Coca-Cole. Cilj Coca-Cole je 50% trzisnog ucesca na globalnom trzistu. Dobra trzisna pozicija Coca-Cole pozitivno utice na ponasanje potrosaca. U SAD, per capita potrosnje je oko 296 unci godisnje. Menadzeri kompanije zele da povecaju potrosnju i u drugim djelovima svijeta. U Austriji je ostvarena per capita potrosnja od 150 unci godisnje, u odnosu na 83 u Madjarskoj i samo 8 u Rumuniji. Potrosnja je na Islandu izuzetno visoka – 397, a u American Samoa 500.

2.2. Prilagodjavanje trzistu bezalkoholnih pica

Coca-Cola je stalno istrazivala stavove americkih potrosaca. Jula 1982. godine uvela je na trziste novu robnu marku-nazvanu Diet Coke. Neki menadzeri su se plasili razblazivanja Coca-Cole i stvaranja negativnih stavova potrosaca prema marki. Ovo se, medjutim, nije dogodilo. Naprotiv, Diet Coke je postala jedan od najuspjesnijih proizvoda 80-tih godina. Do 1984. godine ona je zamijenila 7UP i postala trece najpopularnije bezalkoholno pice (posle Coca-Cole i Pepsi Cole). Nakon toga, kompanija je intenzivno promovisala nekofeinske verzije Coca-Cole, Diet Coke i Tab. Ovi uspjesi su bili zasijenjeni sledecom marketing odlukom.
U proljece 1985. godine, direktor preduzeca Roberto Goizueto je najavio novu marku sa poboljsanim ukusom, nazvanu Coke i trajno povlacenje sa trzista starog ukusa Coca-Cole. Originalna formula sa svojih 7 tajnih elemenata trebalo je da bude zakljucana u trezor banke u Atlanti. Nova Coke je trajno zamijenila 99 godina staru Coca-Colu marku. Goizueta je nov proizvod smatrao najznacajnijim u istoriji kompanije. Amerikanci su probali novo pice aprila 1985. godine. Jula mjeseca, kompanija je promijenila svoju raniju odluku i objavila da ce vratiti originalnu marku i formulu pod imenom Coca-Cola Classic. Uvodjenje nove marke je ocijenjeno kao vrlo rizicna poslovna odluka, zbog nerazumijevanja privrzenosti i vezanosti potrosaca prema originalnoj marki.
Pozitivni stavovi i uvjerenja koja podsticu potrosace Coca-Cole na ponovne kupovine su osnova lojalnosti ovoj marki. Lojalnost obicno pocinje da se razvija kada potrosaci formiraju pozitivne stavove,bazirane na uvjerenju o superiornim osobinama proizvoda i funkcionalnim koristima (Coca-Cola je slatka, gazirana ili osvjezavajuca). Neki od ovih stavova mogu biti visoko emocionalni, tako da uticu na privrzenost potrosaca prema marki zbog povezanosti sa njihovim stilom zivota i imidzom. U slucaju Coca-Cole, mnogi lojalni potrosaci vezuju marku sa pozitivnim iskustvom iz proslosti. Kada je kompanija objavila da zamjenjuje originalnu Coca-Cola marku, potrosaci su reagovali kao da su izgubili starog prijatelja. Poceli su protesti potrosaca, a jedna grupa je u Sijetlu prijetila da ce tuziti kompaniju. S obzirom da prodaja nove Coke nije povecana u junu, kompanija je vratila originalnu marku, pod nazivom Coca-Cola Classic.
Poslovna odluka da se uvede nova robna marka zasnovana je na istrazivanju trzista. Sprovedeno je opsezno testiranje reakcija potrosaca na novi ukus, na sta je potroseno vise od 4 miliona $, na uzorku od 200000 potrosaca u 25 gradova. Istrazivanja su pokazala da


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-06-2010 09:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Konkurencija na tržištu VS1 0 1,152 18-02-2012 01:32 PM
zadnja poruka: VS1
  Propaganda u reklamama kompanije koja proizvodi Coca-Cola piće Dzemala 0 2,053 19-02-2011 04:29 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Konkurencija iz ugla kompanije Nis Dzemala 0 1,284 18-10-2010 09:34 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Coca Cola Vesnica 0 2,656 10-06-2010 12:43 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Savremeni trendovi u razvoji i istrazivanju Vesnica 0 1,236 08-06-2010 05:49 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: