Coca Cola

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Coca Cola
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Допринос развоју индустрије безалкохолних газираних пића допринела је и способност увећања ове индустрије и увођење нових дијетних и расних варијанти нових укуса и објављивање нових цена. Више од века, Coca-Cola и Pepsi-Cola се надмећу за „расподелу потрошача“ на светској пијаци. Најинтензивније битке у тзв. „кола ратовима“ су се водиле због 66 милијарди вредне индустрије газираних безалкохолних пића у Сједињеним Државама. У пажљиво изваганој такмичарској борби која је трајала од 1975. године до средине 1990., Coca-Cola и Pepsi-Cola су постигле раст просечног годишњег прихода од око 10% како у Сједињеним Државама, тако и у свету.
Бивши извршни директор Pepsi-ja сматра да се овај рат треба схватити као непрекидна борба без крви, jeр без Coca-Cole Pepsi-ју би било тешко да опстане као оригинални и живахни супарник; да Coca-Cola непостоји, Pepsi би молио да је неко створи. Са друге стране, и људи у Coca-Coli кажу да ништа не доприноси садашњем успеху Coca-Cole као Pepsi-Cola.
Овај однос је почео да бледи у касним деведесетим када је индустрија безалкохолних пића Сједињених држава почела да слаби пре него што је достигла свој врхунац. Године 2004. две компаније су искусиле сопствене успоне и падове; како је Coca-Cola имала неколико великих неуспеха, тако је и Pepsi поставила нови агресивни правац у алтернативним наступима. Иако су им се путање разилазиле, обе компаније су почеле да модификују амбалажу, цене и стратегије.

Тзв. „кола рат“ се наставио и у ХХI веку; Coca-Cola и Pepsi су се суочиле са новим изазовима. Постављају се питања: Да ли је њихова популарност опала? Да ли ће им новији, популарнији напици омогућити прилив прихода? Да ли је њихово доба непрестаног раста и приливања профита завршено или је то био само застој у великој, дугој и завидној историји?

1. ПОЈАМ БРЕНДА

На почетку ове приче шта је то бренд? Бренд је јединствена идеја или концепт коју предузеће поседује у свесности потрошача. У презасићеној свесности потрошача више нема места да под истим именом запамте више различитих производа. Успех ће доћи онима који се у својој области специјализују и јасно у главама потрошача креирају позицију свога бренда. Успех на било ком пољу, долази искључиво као резултат уског фокусирања на одређену област или производ. Да би се производ изборио за место у свести потрошача, потребно је да има изузетно јасну и једнострану симболику. Он може значити једно или друго, али никако више појмова одједном.
Квалитет је важан али се бренд не изграђује само на квалитету, јер сви ми имамо своју личну перцепцију о квалитету одређених производа. Да ли је Coca-Cola боља од Pepsi-Cola? Ко то може са сигурношћу да потврди? Најчешће је процењени квалитет производа зависан од личног укуса потрошача. Па чак и када се технички могу измерити одређене карактеристике производа, да ли је рецимо Rolex бољи сат од Seika, да ли стварно прецизније мери време, и да ли су мили секунде разлике у тачности стварно нешто што нам може бити од значаја при куповини?
У свету постоје публикације као „Consumer Reports” које независно тестирају квалитет појединих производа и приказују упоредне табеле резултата. Зачудићете се, али већина производа на првом месту по квалитету нису уједно и најпродаванији и најпрофитабилнији брендови на тржишту. Оно што је одлучујуће у успешности бренда није његов објективно измерени квалитет (ако и постоји), већ првенствено перцепција потрошача о његовом квалитету. Али је кључ успеха у брендирању то шта о квалитету производа мисле потрошачи, и за то се треба борити свим силама (пре свега, односима с јавношћу или популарно ПР-ом).
Најважнија одлука у брендингу производа је када му дајете име. На дуге стазе то име ће му донети дуговечност и снагу коју прижељкујете. У почетку, да би преживео, бренд захтева јединствену идеју или концепт који ће га учинити другачијим од постојећих производа на тржишту. Он мора да буде први у нечему, да креира категорију производа, да заузме место у свесности потрошача, да поседује јединствено име у њиховом уму.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10-06-2010 12:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Propaganda u reklamama kompanije koja proizvodi Coca-Cola piće Dzemala 0 2,034 19-02-2011 04:29 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Brend Coca Cola Vesnica 0 3,097 07-06-2010 10:29 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Coca Cola - trendovi i konkurencija Vesnica 0 5,915 07-06-2010 09:50 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: