Cena i medjunarodni marketing program

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Cena i medjunarodni marketing program
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Međunarodni marketing podrazumeva primenu osnovnih principa, koncepata, instrumenata i praktično marketing delovanje u međunarodnim poslovnim aktivnostima, obuhvatajući mnoge aspekte savremenog menadžmeta. Međunarodni marketing kao kompleksna aktivnost u sprovođenju svih marketing funkcija bez obzira na nacionalne granice je podsistem medjunarodnog poslovanja.
Međunarodni marketing koncept u razvijenim tržišnim ekonomijama je definitivno odneo pobedu nad spoljnotrgovinskim pristupom. Međunardoni marketing koncept kao polazni osnov u realizaciji koristi međunarodnog marketing programa. Međunarodni marketing program preduzeća je okvor unutar kojeg se planiraju sve aktivnosti međunarodnog marketinga.
Instrumenti međunarodnog marketing miksa su tradicionalno 4P: proizvod (product), cena (price), kanali distribucije (place) i promocija (promotion). Kasnije je Filip Kotler u svojim radovima uključio još dva instrumenta, tako da se sada češće govori o 6P. Novi instrumenti su: power i public relations.
Cena je važna funkcija marketinga. Cena je razmenska vrednost proizvoda. To je suma novca ili drugih proizvoda koje je potrebna da bi se dobio određeni proizvod.

CENA I MEĐUNARODNI MARKETING PROGRAM

Cena se u ekonomskoj teoriji izračunava sa mnogo aspekata. Sledbenci klasičnih ekonomista cenu posmatraju kao budžetsko ograničenje, neoklasičari u ceni vide ekvilibrijum ponude i tražnje, u ekonomskoj analizi cena se izračunava kao jedna od varijabli normativnih odluka različitih tržišnih struktura (monopola, duopola, oligopola itd.), dok u marketingu cena predstavlja jedan od instrumenata marketing miksa.
U ekonomskoj teoriji pojmovno određivanje cene menjalo se tokom vremana. Prema čuvanoj izjavi Adama Smita: „Stvarna cena svega je muka i nevolja sticanja istog.“. U užem smislu, pod cenom se podrazumeva jedinstvo varijabli koje obezbeđuju određivanje „kompenzacije i žrtve koju snosi druga strana da bi dobila proizvod.“ Sa aspekta marketinga, cena je suštinski element konkurentne strategija marketinga. Cena proizvoda i usluga kompanije predstavlja sredstvo kojim kompanija ostvaruje svoje finansijske ciljeve. Cena i obim prodaje su kategorije kroz koje se ostvaruje prihod, ona odgovara finansijskoj žrtvi koju je potrošač spreman da podnese da bi kupio željeni proizvod ili uslugu.
Donošenje odluka o cenama u poslovanju preduzeća na savremenom međunarodnom tržištu kompleksan je i krajnje osetljiv deo poslovne politike, pogotovo kada se ima u vidu veliki broj eksternih faktora koji ovde dolaze do izražaja (počevši od odnosa deviznih kurseva, inflatornih pritisaka, monetarne stabilnosti, pa do akcija konkurenata, primene alternativnih metoda u odredjivanju cena i ostalog). Prilikom kreiranja međunarodnih marketing programa preduzeća, potrebno je voditi računa o tome da se odluke o cenama ne donose izolovano u odnosu na ostale instrumente medjunarodnog marketing miksa, jer cena je u svakom slučaju važan instrument konkurentnosti, ali u sadejestvu sa drugim faktorima, može da utiče i na dugoročnost tržišnog opstanka preduzeća.

U stručnoj literaturi, cena proizvoda najčešće se vezuje za kvalitet proizvoda. Analizom odnosa cene i kvaliteta proizvoda, može se izdvojiti devet strategija cena-kvalitet (prikazano na slici 1). Stretegije koje su prikazane na dijagonali, prva, peta i deveta, mogu zajednički koegzistirati na istim tržištu, u situacijama kada se u ponudi preduzeća nalazi visokokvalitetan proizvod a visokom cenom, proizvod prosečnog kvaliteta sa prosečnom cenom i slabo kvalitetan proizvod sa niskom cenom. Druga, treća i šesta strategija predstavljaju način na koji se mogu ugroziti dijagonalne strategije, dok četvrta, sedma i osma strategija označavaju precenjenu vrednost proizvoda u odnosu na kvalitet.

U određivanju cene proizvoda namenjenih medjunarodnom tržištu potrebno je voditi računa o stanju konkurencije, ali i o razlikama u strukturi i dimanici odabranog tržišnog ambijenta. Nezavisno od toga da li se na odabranom tržišnom segmentu ispoljavaju perfektni ili imperfektni konkurentski odnosi, cena kao važan instrument međunarodnog marketing miksa služi za izražavanje profila i specifičnosti preduzeća. Pored toga, kreiranje efikasnog medjunarodnog marketing programa zahteva vođenje aktivne politike cena, koja u podjednakoj meri uvažava oba sastavna elementa:
•Interne uslove (faktori koji se odnose na preduzeće i proizvod)
•Eksterne uslove (faktori koji se odnose na tržište)

Usmeravanje politike cena je podložno uticaju socijalnih i ekonmskih interesnih grupa, kao što su kupci, potrošači, zaposleni, akcionari, šira javnost i konkurenti. Različita rešanja u politici cena u većoj ili manjoj meri pogadjaju pripadnike ovih interesnih grupa.
U poslovanju preduzeća na savremenom medjunarodnom tržištu, cene proizvoda mogu se kretati u širokom intervalu od veoma niskih do relativno visokih, koje u krajnjem slučaju rezultiraju drastičnim opadanjem, ondosno, nestajanjem platežno sposobne tražnje. Postoupak odredjivanja cena može se vršiti u etapama, od kojih se po značaju izdvajaju:
•Izbor cilja formoranja cene proizovda
•Utvrdjivanje potrošnje proizvoda
•Procena troškova
•Analiza konkurentskih cena i ponuda proizvoda
•Izbor metode formiranja cena
•Izbor konačne cene.

Troškovi proizvodnje predstavljaju u ekonomskom smislu donji prag odredjivanja cena, mada praksa savremenog međunarodnog poslovanja ponekad odstupa od ovog pravila. Može se reci, da marketing know-how u određivanju cena obuhvata prihvatljivu vrednost ponude proizvoda u svesti potrošača, uz cenu proizvoda koju su potrošači spremni da plate.
Određivanje cena prihvatljivijih za većinu partnerskih faktora u međunarodnom poslovanju preduzeća, zahteva dobro poznavanje i uvažavanje zaista velikog broja faktora. Međunarodni marketing program treba da bude tako revidiran da se iz njega lako mogu primeniti rešanja koja obuhvataju:
•Faktore na nivou preduzeća, kao što su strategijska opredeljenja, struktura troškova, troškovi aktivnosti međunarodnog marketinga, politika ostalih instrumenata međunarodnog marketing miksa i sl.
•Specifični faktori proizvoda, odnosno, faza u životnom ciklusu proizvoda, postojanje supstituta, alociranje proizvodnih resursa i dr.
•Specifični faktori tržišta, kao što su karakteristike potrošača, mere vlade, barijere koje se javljaju u međunarodnom poslovanju, troškovi koji prate posovanje na odredjenom tržištu (organizovanje kanala distribucije, postprodajne usluge, obavezno prilagođavanje proizvoda itd) i sl.
•Faktore okruženja, od kojih se izdvajaju uticaj konkurencije, odnos deviznih kurseva, kretanja makroekonomskih faktora, mobilnost faktora proizvodnje i dr.

Generalno posmatrano, preduzeće u politici cena u međunarodnom poslovanju može da vrši izbor između maksimiziranja profita i zadovoljavanja potrošača. Potpuno je jasno da je ostvarivanje profita neizostavni uslov opstanka preduzeća na međunarodnom tržištu, mada bi dogoročno bilo pogrešno zamenariti odnos prema potrošačima. U savremenim uslovima poslovanja na međunarodnom tržištu, održavanje lojalnosti potrošača podrazumeva izgradnju svesti o postojanju očekivane vrednosti određenog proizvoda uz datu cenu.
Donošenje odluka o cenama u međunarodnom marketingu zahteva postoanje međunarodne marketing strategije i programskih rešanja, koja usmeravanu preduzeće prema jednom od mogućih profila međunarodnog angažmana, odnosno preduzeće može da se suoči sa problemom određivanja visine cena u različitim oblicima međunarodnog poslovanja. Prema tome, u zavisnosti od vrste poslovnih transakcija na međunarodnom tržištu, preduzeće donosi odluke o cenama proizvoda namenjenih:
•Izvozu (odnosno uvozu)
•Medjukompanijskoj razmeni.
•Eksternoj razmeni

Efektivno odlučivanje o formiranju cena u međunarodnom marketingu po pravilu se oslanja na adekvatu informacionu osnovu, koja sadrži ključne informacije o:
•Poslovnim i marketing ciljevima preduzeća.
•Kreiranju tražnje za proizvodom,
•Troškovima proizvodnje
•Aktivnostima konkurenata

U odlučivanju o formiranju cena rukovodstvo preduzeća treba da se u velikoj meri osloni na informacije marketing istraživanja, na osnovu kojih se, uz uvažavanje ostalih relevantnih faktora na međunarodnom tržištu, preduzeće opredeljuje u izboru najprimerenijeg metoda za formiranje cene svojih proizvoda. Na osnovu prikupljenih informacija o tražnji, konkurenciji, merama ekonomske politike i sl., rukovodstvu preduzeća se proširuju mogućnosti izbora alternativnih strategija u formiranju cena.
Prilikom uvođenja proizvoda na međunarodno tržište, odnosno, na određeni segment međunarodnog tržišta, potrebno je doneti odluku o ulaznim cenama (first time pricing), koje mogu da budu:
•Početne visoke cene (skimming) Skimming politika cena uključuje određivanje cena proizvoda relativno visoko u odnosu na cene sličnih proizvoda a zatim postepeno snižavanje cene. Skimming cena je najviša cena koju će platiti potrošač koji najviše želi proizvod. Ovaj tržišni segment je više zainteresovan za kvalitet, status, unikate, itd. Ova politika je efikasna u situacijama kada kompanija ima značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.
•Prilagođene cene postojećim nivoima cena na tržištu
•Politika penetrirajućih cena uključuje postavljanje cena relativno nisko u poređenju sa sličnim proizvodima u nadi da će to osigurati široku tržišnu prihvatljivost, koja će kasnije dopustiti kompaniji da podigne cene. Takva politika se često koristi kada firma očekuje konkurenciju od sličnih proizvoda u kratkom roku i kad masovna proizvodnja i marketing pružaju značajna smanjenja ukupnih troškova. Niska cena treba da odvrati konkurenciju i kompanija mora zadržati svoju poziciju niskih cena. Tržište mora biti veoma osetljivo na cenu. Troškovi


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10-05-2010 10:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Program za vodjenje evidencije ucenika srednje skole i ispisa srednjoškolskih dokumen profesorXXX 0 1,831 09-06-2011 10:22 PM
zadnja poruka: profesorXXX
  Program i ciljevi Ravnogorskog cetnickog pokreta Dzemala 0 936 19-10-2010 06:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Marketing -ij Dzemala 0 1,781 10-08-2010 07:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Medjunarodni olimpijski komitet Dzemala 0 1,328 22-06-2010 04:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Cena kao element marketing miksa Dzemala 0 2,728 22-06-2010 12:25 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: