Carinsko poslovanje - implementacija zakona o carinskim povlasticama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Carinsko poslovanje - implementacija zakona o carinskim povlasticama
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Carinska oslobađanja ili povlastice predstavljaju izuzetak od pravila da se na uvoz i povremeno na izvoz robe plaća carina.U nekim slučajevima carinsk povlastice nameću se iz: praktičnih razloga, kurtoazije, diplomatski imunitet, humanosti i poseban položaj pojedinih kategorija stanovnika (dvovlasnici,lica sa azilom). Naglašena uloga carine kao instrumenta zaštite domaće proizvodnje od strane konkurencije utiče na sužavanje kruga carinskih povlastica. Ali, ekonomske prilike u nekoj zemlji i stanje na njenom tržištu mogu bitno da utiču na carinske povlastice. U našem carinskom sistemu institut carinskih povlastica pravno je uređen odredbama Zakon o carinskoj politici, carinskim zakono i međunarodnim pravnim aktima.

Zakon o carinskoj politici grupisao je carinske povlastice i oslobađanja, po srodnosti u pogledu sadržaja, korisnika povlastica. Pravo raspolaganja robom koja predstavlja predmet ovih povlastica. Zato se u obradi carinskih oslobađanja moze koristiti sistematika zakona o carinskoj politici u dijelu koji se odnosi na ovo pitanje.

II. Postupak ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbinama za robu stavljenu u slobodan promet za projekte obnove i rekonstrukcije

Ovom odlukom propisuju se bliže odredbe o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu koja se stavlja u slobodan promet za projekte obnove I rekonstrukcije Bosne i Hercegovine prema članu 176. stav 3. Zakona o carinskoj politici Bosne I Hercegovine.

Pod pojmom ''roba'' u smislu ove odluke podrazumijeva se roba navedena u nomenklaturi roba Carinske tarife BiH

Radi korištenja povlastice iz člana 176. stav 3. Zakona o carinskoj politici Bosne iHercegovine, korisnik povlastice, uz pismeni zahtjev, carinskom organu nadležnom prema sjedištu korisnika povlastice, podnosi:
- specifikaciju robe po tarifnim oznakama i naimenovanjima iz Carinske tarife BiH, uzoznačavanje količine, pojedinačne i ukupne vrijednosti, ovjerenu od strane resornog ministarstva BiH za projekte usvojene od strane Savjeta ministara BiH, odnosno resornog ministarstva entiteta za projekte za koje ih Savjet ministara BiH ili resorno
ministarstvo BiH ovlasti,
- potvrdu Ministarstva finansija i trezora BiH da se projekat u cjelosti finansira od stranih donatora ili od strane međunarodnih banaka za razvoj za projekte usvojene od strane

Savjeta ministara BiH, odnosno potvrdu ministarstva finansija entiteta da se projekat u cjelosti finansira od strane donatora ili od strane međunarodnih razvojnih banaka zaprojekte za koje za koje ih Savjet ministara BiH ili resorno ministarstvo BiH ovlasti,. Po zahtjevu iz stava 1. ovog člana nadležni carinski organ donosi rješenje u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

1. Oprema uvezena uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina prema članu 176. stav 3.Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, ne smije se, bez prethodne pismene obavijesti carinskom organu iz člana 3. ove odluke o tome i prije izvršenja obračuna i plaćanja odgovarajućih uvoznih dažbina, prodati, posuditi, dati na upotrebu drugom, dati u vidu garancije,iznajmiti ili prenijeti kao osiguranje za druge obaveze,
2. U slučaju nastupanja okolnosti iz stava 1. ovog člana, obračun uvoznih dažbina obavlja se po stopi koja se primjenjuje na dan nastupanja tih okolnosti, a na osnovu vrste robe i carinske vrijednosti koju je na taj dan utvrdio ili prihvatio nadležni carinski organ.
3. Carinski organi imaju ovlaštenje da preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da se roba koja je stavljena u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina po osnovu člana 176. stav 3. Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, ne koristi u druge svrhe od onih za koje je oslobođena, bez plaćanja odgovarajućih uvoznih dažbina.
Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja carine za robu stavljenu u slobodan promet za projekte obnove I rekonstrukcije (''Službeni glasnik BiH'', broj 14/01).

Zahtjevi za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina po osnovu obnove i rekonstrukcije zaprimljeni nakon početka primjene Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine (''Sl.glasnik BiH'', broj 57/04), a koji do primjene ove odluke nisu riješeni, rješavat će se u skladu sa
odredbama ove odluke.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-05-2010 08:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komunikacija i poslovanje organizacije u kriznoj situaciji Maja 0 1,601 09-03-2012 05:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Implementacija SAP ERP softverskog rešenja u kompaniji MK Group Maja 0 1,225 09-03-2012 04:44 PM
zadnja poruka: Maja
  Uredsko poslovanje i službeno dopisivanje - hr Dzemala 0 3,112 14-08-2011 10:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovanje prodavnice - hr Dzemala 0 3,539 12-04-2011 11:06 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Međunarodno poslovanje - hr Dzemala 0 1,429 12-04-2011 10:28 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: