Bruto društveni proizvod (bdp) i poljoprivreda u RS

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bruto društveni proizvod (bdp) i poljoprivreda u RS
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Ekonomija Bosne i Hercegovine, kao i ekonomije ostalih bivših jugoslovenskih republika, je u protekolom ratu pretrpjela velike gubitke što je učinilo da ona sada značajno zaostaje za ekonomijama većine evropskih zemalja. U ovom seminarskom radu ćemo interpretirati osnovne pokazatelje stanja privrede Republike Srpske, izvršiti analizu razvoja privrede u posljeratnom periodu sa osvrtom na poljoprivredu kao jednu od prioritetnih djelatnosti kod nas.
Kao osnovni pokazatelj stanja jedne zemlje koristi se Društveni bruto proizvod, koji predstavlja sumu vrijednosti proizvedenih dobara u jednoj zemlji obično za godinu dana. U ovom radu ćemo izvršiti strukturnu analizu BDP-a , uporediti ga sa predratnim stanjem, i prikazati njegovo povećenje od završetka rata do danas. Takođe ćemo izvršiti analizu poljoprivredne proizvodnje kao značajne djelatnosti u RS, uporediti je sa proizvodnjom u bivšoj Jugoslaviji...

Pojam i definicija društvenog bruto proizvoda (BDP)

Bruto domaći proizvod (BDP) se obično definiše za određenu geografsku oblast – najčešće za državu, ali se može definisati za region, grad ili grupu zemalja. Pored prostorne odredjenosti BDP se takođe definiše i za vremenski interval, obično godinu ili kvartal.
Bruto domaći proizvod jedne zemlje predstavlja mjeru njene proizvodne aktivnosti.
Postoje tri osnovne definicije BDP-a:
definicija 1:
- Bruto domaći proizvod je suma neto finalnih prodaja obavljenih na određenoj teritoriji u definisanom vremenskom periodu.
definicija 2:
- Bruto domaći proizvod je suma vrednosti stvorenih na određenoj teritoriji u definisanom vremenu.
definicija 3:
- Bruto domaći proizvod je suma faktorskih dohodaka zarađenih u privrednim aktivnostima na određenoj teritoriji u definisanom vremenu .
Prva od gore tri navedene definicije BDP-a se odnosi na prodaju dobara i usluga kupcima koji će biti njihovi krajni korisnici. To znači da se u ovu definiciju BDP-a ne uključuje obračun međufazne prodaje, već samo finalna prodaja zbog toga da bi se izbegao dvostruki obračun. Međutim izvoz proizvoda i usluga iz zemlje se uvjek smatra finalnom prodajom i kao takav se uključuje u ovako definisan BDP...

S a d r ž a j

Uvod 2
1. Pojam i definicija društvenog bruto proizvoda (BDP) 3
2. Bruto društveni proizvod (BDP) i bruto nacionalni dohodak (BNP) 5
3. Realni i nominalni BDP, deflator i indeks cijena 5
4. Kratak osvrt na privredu bivše SFRJ 6
5. Karakteristike privrede Republike Srpske 6
5.1. Posljedice rata 6
5.2. Privreda Republike Srpske u posleratnom periodu 7
5.3. Siva ekonomija 8
6. Poljoprivreda 9
6.1. Karakteristike poljoprivrede Republike Srpske 9
6.2. Poljoprivreda u posleratnom period 11
6.3. Agrarni resursi i tehnološki potencijali 12
6.4. Tranzicja agrara Republike Srpske 14
6.5. Dugoročna agrarna politika 15
Zaključak 17
Literatura 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-06-2010 11:52 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: