Brokersko-dilerska društva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Brokersko-dilerska društva
UVOD

Berzanski posrednici su finansijske instituce, odnosno lica, koje učestvuju u trgovini na finansijskom tržištu. Sa razvojem finansijskog tržišta menjala se i uloga posebnih finansijskih institucija na finansijskom tržištu – berzanskih posrednika. U početku oni su imali monopolski položaj državnih službenika. Danas je funkcija berzanskih posrednika u većini zemalja demonopolizovana i propisana je obavezna korporativna organizacija.

Sam naziv berzanski posrednici potiče iz francuskog i njemačkog sistema organizovanja tržišta hartija, koje se danas sve više napušta. U tim zemljama je zakonom dato isključivo pravo (monopol) na organizovanje trgovine na berzama posebnim činovnicima (službenicima), koje država u propisanom broju postavlja na svakoj berzi. Kako ti činovnici po zakonu nemaju pravo da trguju hartijama za svoj račun (tj. da ih preprodaju), nego samo da zastupaju ili da posreduju za ostale učesnike u trgovini, nazvani su berzanskim posrednicima ili zastupnicima (njem. Kursmakler, fr. Agent de change). Taj naziv se kasnije zadržao i proširio i na mnoge druge profesionalne učesnike tržišta, bez obzira na njihovu delatnost.

Prava i obaveze berzanskih posrednika regulisani su kroz trgovačko zakonodavstvo. Trgovina na berzi se odvija između berzanskih posrednika (članova berze) koji moraju ispuniti rigorozne kadrovske, organizacione i finansijske standarde kako bi bili primljeni u članstvo. Prijem članova na berzu naziva se listing. Članovi imaju mesto na berzanskom parketu što je tradicionalni naziv za pravo da se učestvuje u trgovini. Veliki broj berzi ima ograničen broj ovih mesta čijom se kupovinom odnosno zakupom, uz ispunjenje drugih strogih uslova, stiče eksluzivno pravo kupovine na berzi. Samo ovi ovlašćeni igrači imaju pravo pristupa berzanskom parketu što uz poštovanje rigoroznih pravila između samih članova i prema klijentima unosi neophodnu dozu poverenja i sigurnosti u berzanski posao.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Funkcije brokersko dilerskih društava 3
1.1.1 Predmet delatnosti brokersko dilerskih kuća 3
1.1.2 Supervizija (kontrola poslovanja) berzanskog posredovanja 3
1.2 Kreditni rizik poslovanja na berzi 3
1.3 Poslovanje brokersko-dilerskih društava 5
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02-08-2012 03:27 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Blagajničko poslovanje privrednog društva Dzemala 0 3,265 09-08-2010 08:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Stečaj privrednog društva Dzemala 0 1,037 08-06-2010 01:40 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Privredna drustva Dzemala 0 1,880 06-06-2010 11:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam ortačkog društva Dzemala 0 650 06-06-2010 11:18 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansijski prikaz i poređenje dva osigutavajuća društva - finansijski menazment Dzemala 0 1,535 04-06-2010 05:42 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: