Bosna i Hercegovina u predhistorijsko i rimsko doba

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bosna i Hercegovina u predhistorijsko i rimsko doba
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

-Prvi stanovnici BiH o kojima znamo bili su Iliri. To je prastari narod indoevropskog porijekla čije je prisustvo na prostorima BiH potvrđeno još u II.stoljeću pr.n.e. Oni su naseljavali skoro sav Balkanski poluotok.

-Vodeća bosanskohercegovačka ilirska plemena bili su Japodi, Dalmati, Dezitijati, Dicioni, Mezeji, Daorsi i dr. O njima su pisali grčki i rimski pisci, koji u svojim natpisima ne propuštaju priliku da istaknu njihovu borbenost.

-Rimsko prisustvo na ovim prostorima imalo je veliki utjecaj na život ilirskih starosjedilaca. Taj uticaj nije se odrazio na vjerske tradicije Ilira.

-Od IV stoljeća barbarska (divlja) plemena su počela ugrožavati granice Rimskog Carstva. Mada su tokom V. i VI. stoljeća kroz našu zemlju prošle nebrojene horde koje su iza sebe ostavljale pustoš, katastrofa je uslijedila krajem VI. i početkom VII. st. kada su se pojavili Avari i Slaveni. Godine 602. prešli su Savu i upali na teritoriju naše zemlje.

Bosna i Hercegovina dolazi dosta kasno u dodir sa antiknim kulturnim narodima.
Uzrok ovoj pojavi valja tražiti u geografskom smještaju ovih zemalja. Od grčkog juga bile su ove zemlje odijeljene prostranim gorskim krajevima; od Jadranskog mora dijeli ih dugi pojas Dinarskih planina s malo zgodnih prijelaza.
Na sjever ih otvaraju doduše rijeke, ali baš ovi sjeverni krajevi došli su kasno u sferu mediteranske kulture.
Na jugu je samo jedan ulaz povoljan za promet s udaljenim krajevima, a to je donja Neretva kod Metkovića. Tu i nalazimo od IV stoljeća pr.n.e.
Naseljene Grke u faktorijama, koji su domaćem stanovništvu donašli proizvode grčke metalne, glinene i staklene industrije, a odnašli odavde sirovine u Sredozemno more.

„Narod, koji su ovdje Grci našli, ne bijaše jedinstven. Kao što čitava trupina Balkanskog polustrva, tako je i sjeverozapadni njegov dio bio zauzet od Tračana.
Iza toga slijedi sa sjevera supcesivna doselba Ilira, koji su starije žitelje dijelom protjerali, dijelom ih učinili podanicima, a dijelom ih ostavljali netaknute u manjim otocima.
Napokon od prve polovine IV stoljeća dolazi ovamo treći narod: Keleti, koji su samo djelimično pokorili Ilire.“ 1

„Za predrimsko kulturno stanje ovih zemalja gotovo su nam jedino vrelo predhistorijski spomenici nebrojenog niza stoljeća od takozvanog „mlađeg kamenoga doba“ tj. Neolitskog doba do u doba rimskoga gospodarstva.
Veoma je znamenita ostavština neolitskog doba u Bosni.
Osim takvih nalazišta, gdje se naišlo na predmete iz kamenog i metalnog doba zajedno, imade Bosna čistih neolitskih naselja. Najznamenitije ovakvo čisto neolitsko nalazište jeste Butimir, a osim njega još i Donji Kakar, i Novi Šeher.“ 2

Osobito je vrijedno istaknuti urešene glinene posude i plastične figure butimirskog nalazišta. Neke butimirske posude pokazuju inače, upravo nedosegnuti stepen neolitske keramike ljepotom svojih spiralnih nakita. Ni u jednom neolitskom nalazištu nije se našla tolika množina glinenih statua, koliko u Butimiru. Sve ove statue su ženske ili gole ili u dugim haljinama, a možemo ih smatrati idolima.
Od naselja, gdje su nađeni spomenici i kamene i metalne kulture zajedno valja istaći Debelo brdo, tik uz zapadni rub Sarajeva.
Naselje na debelom brdu osnovano je u neolitsko doba, a ima spomenika svih predhistorijskih perioda do u rimsko doba.

Svoj dugi život ima da zahvali kao i brojna grupa ostalih sličnih nasutih gradova (utvrda) po Bosni i Hercegovini dobro zaštičenom položaju (ovakvih utvrđenih predhistorijskih naselja ima po Bosni gotovo pola hiljade).

„Brončano doba u Bosni je slabije zastupljeno od mlađeg kamenog doba, iako baš Bosna nije siromašna pronalascima iz čistog brončanog doba. No, mnogo je veći broj spomenika iz starijeg željeznog doba.
Iz tog doba natkriljuje sva ostala nalazišta Glasinac. Ovdje je sačuvano na hiljade grobova (tumula), koji najvećim dijelom potiću iz doba, koje zovemo „Hallstattskom periodom“(brončano-željezno doba).
Željezo se upotrebljava za oružje i oruđe, mačeve, noževe, sjekire, za gotovo sav tjelesni nakit, oružje za odbranu, metalno posuđe pravi se iz mjedi.“ 3

Iz mlađeg željeznog doba ili takozvanog Latinskog doba najznačajnija su nalazišta kod Sanskoga mosta, Jezerina u zapadnoj Bosni, zatim Donja Dolina kod Gradiške na glasu sa svojih sojenica (kolibe na drvenim skelama, smještene na sohama, zabijenima u dno vode).

„Od naroda, koje smo spominjali kao najstarije stanovnike Bosne i Hercegovine, Iliri su u predaji najjače istaknuti element. Oni su ratoboran narod, koji ljubi slobodu; na obalama valjan, plijena željan pomorac, kasnije u rimskoj vojsci izvrstan vojnički materijal. Slaba mu je strana građanski razvitak.“ 4


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-05-2010 12:38 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Aleksandar Makedonski i njegovo doba derrick 0 2,622 09-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Rim u doba kraljeva derrick 0 1,318 09-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Srpska crkva u doba Nemanjića derrick 0 1,217 08-02-2014 03:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Svetlost grada i doba prosvetljenja derrick 0 885 08-02-2014 03:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Periklovo doba Dzemala 2 4,870 22-01-2012 11:15 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: