Bitka na Kosovu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bitka na Kosovu
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Kosovska bitka bila, a i zasigurno ce ostati, centralni deo Srpske istorije. Ova epska bitka za slobodu inspirise vekovima srpski narod. Bitka se odigrala 28.06 1389 ili 15.06 1389 po starom kalendaru. U narodu zivi legenda o Kosovskom boju, a ipak relevantnih istorijskih spisa o ovome dogadjaju nema mnogo. Konstantin filozof , bugarski srednjevekovni knjizevnik i filozof, je prvi opisao bitku koja se odigrala tako da mnoge verzije bitke, koje ce uslediti oslanjaju na njegovu verziju. Da bi se sto bolje sagledao fenomen Kosovske bitke potrebno je razjasniti i dogadjaje koji su se odigrali i pre same bitke, prve kontakte dveju kultura, kao i odnose koji su se razviljali izmedju dve zaracene strane.

Situacija na Balkanu pre Kosovske bitke

Dinastija koja je Srpsku drzavu dovela u sam zenit ,bila je bez sumlje dinastija Nemanjica. Na celu se carom Dusanom (oko 1308-20.12 1355) u srpskom posedu bila je kompletna Albanija, veliki deo Bugarske, Vizantije, tako da se njegovo carstvo prostiralo od Dunava na severu do Korinstskog zaliva na jugu, a od obala Jadranskog mora na zapadu kod Dubrovnika do obala Jegejskog mora na istoku kod Kavale.
Već 1349. napadnuta je i Bosna, ali Dušan nije uspeo da osvoji grad Hum, mada je neke od ovih krajeva opusteo i opljačkao. Srpski car je pokušao 1350. da povrati Zahumlje i Krajinu, pa je sa velikom vojskom prešao Neretvu i uputio se prema Krki, ali su ga nemiri u grčkim oblastima omele u tom poduhvatu. Krajina i Zahumlje ostaće u sastavu bosanske drzave.
Početkom pete decenije četrnaestog veka Dušan se okrenuo prema severu. U sukobu sa ugarskim vladarem Lajošem osvojio je Mačvu i Beograd 1353. Godinu dana pre toga, Dušanova vojska se, zajedno sa Bugarima, prvi put suprotstavila turskoj najezdi, u prvoj Maričkoj bici. Iako je srpska vojska ubedljivo poražena, to nije ni u kom slučaju zaustavila Dušanova osvajanja.
Krajem 1355. izbio je rat između Dušana i Mletačke republike s jedne strane, i Ugarske i Bosne, s druge strane. Ali, tek što je rat počeo, car Dušan je iznenada umro (20. decembra 1355). Rat se završio posle tri godine, a Ugarska je dobila Dalmaciju i Dubrovnik (1358).
Posle smrti Dusanove, Srbija ulazi u period u kome su lokalni feudalni gospodari preuzeli vodeću ulogu i ugrozili prvenstvo centralne vlasti. Kralj Uroš II, sin cara Dušana, nije imao ni snage ni mudrosti da im se suprotstavi. Nije mnogo vremena prošlo pre nego što se Dušanovo carstvo nije sasvim raspalo. U prvi plan došla je porodica Mrnjavčevića i još nekoliko predstavnika srpske vlastele. Neki od njih priznavali su vrhovnu vlast Uroša (Lazar Hrebeljanović u južnoj Srbiji, Vuk Branković na Kosovu, braća Balšići u Zeti, Nikola Altomanović na Zlatiboru i Rudniku), dok se Vukašin Mrnjavčević odvojio od Uroša i 1366, u svojoj prestonici Prilepu, proglasio za kralja. Ali, svaki od njih, bez obzira na svoj odnos prema Urošu, sami su brinuli o svojim posedima, jer sam Uroš to nije ni mogao, ni umeo. U tom trenutku na tlo podeljenog Balkana aktivno stupa jedna nova sila koja ce umnogome oblikovati istoriju ovoga dela Evrope - Otomanska Imperija.

Srbija u predkosovskom periodu

Istorijat Kneza Lazara


Lazar Hrebeljanović (1329.-1389.) poznat i kao sveti car Lazar, bio je srpski vladar s prestolnicom u Kruševcu. U to vreme, u razjedinjenoj knezevini, on je bio centralna figura Srpske drzave. Otac Lazara je bio logotet na dvoru kralja Dušana u Prištini. U vreme kada se kralj Dušan okrunisao za cara, Lazar Hrebeljanović je imao oko 17 godina. Porodicno bogatstvo Hrebeljanovića je bilo vrlo malo i obuhvaćalo je samo utvrđeni grad Prilep (gdje se Lazar rodio) i grad Prizren. Kao mladić Lazar je služio na dvoru cara Dušana. O tome govori i „Povijesno slovo o knezu Lazaru“, kao i patrijarh Danilo. Kao dvorski činovnik Lazar je od cara Dušana dobio titulu stavioca i s’ ovom titulom je sudelovao u političkom životu carevine. Na dvoru je sreo despota Jovana Olivera, ratničkog kesara Preljubu, despota Dejana i kesara Vojihnu.
Lazar Hrebeljanović se 1353. godine oženio kćerkom velikog kneza Vratka Milicom. Njen otac je bio iz roda Nemanjića po liniji velikog župana Vukana. Poslije naprasne smrti cara Dušana Nemanjića 20. decembra 1355. Lazar Hrebeljanović kao dvoranin je sudjelovao sahrani u mauzoleju Svetog Arhanđela kod Prizrena. Tu je Lazar mogao vidjeti kako su u jugozapadnom kutu hrama sahranjuju posmrtni ostatci cara Dušana i kako se grobnica zatvara s poklopcem od bijelog mramora na kojem je isklesan visoki reljef cara Dušana.
Unutrašnji sukobi i deobe stvorili su krizu srpske države. S nestankom carstva, poslie iznenadne smrti Dušana Nemanjića, a potom i Cara Uroša (1355.-1371.), mnogi krupni i sitni feudalci, srpska vlastela ili „velikaši“ - kako ih pamti narodno predanje ugrozili su jedinstvo srpskih zemalja.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
20-05-2010 02:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bitka na Neretvi derrick 0 1,389 09-02-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Srbija 1914. - atentat -cer - drina - kolubarska bitka Maja 0 1,684 27-08-2012 12:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Bitka kod Kurska erik_bananamen 0 2,220 28-04-2011 01:24 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Stefan Dečanski i bitka kod Velbužda Dzemala 0 2,300 08-04-2011 01:16 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Marička bitka Dzemala 0 2,350 08-04-2011 01:12 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: