BiH U PROCESU PRIVREDNE TRANZICIJE -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
BiH U PROCESU PRIVREDNE TRANZICIJE -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Zemlje u tranziciji i privradno restruktuiranje

Tranzicija kao makro društvena promjena, zajedno sa globalizacijom i liberalizacijom predstavlja tendenciju savremenog društva. U političkom smislu, tranzicija bivših socijalističkih zemalja predstavlja preobražaj autokratskog i totalitarnog društva u demokratsko. U ekonomskom smislu, tranzicija predstavlja transformaciju cjelokupne privrede iz državnovlasničkog i državnoplanskog koncepta u koncept tržišne privrede, zasnovane na privatnoj svojini.
U bivšim socijalističkim zemljama dominantan uticaj na tranziciju je bio međunarodni ali i mnogi drugi uticaji kao što su: ekonomski, kulturni i politički faktori. Tranzicija kao postepen proces obuhvata transformaciju ekonomske, političko-pravne, socijalne i kulturne strukture društva.
Teorijska koncepcija tranzicijske perspektive koja se temelji na teorijskoj postavci i „kraju historije“ upravo je vezana za ideju o konstituisanju postmodernog duštva, pošto se po ovoj koncepciji era historije završava sa periodom modernog društva. Kraj historije znači kraj alternativa, koje u suštini pedstavljaju ideološke borbe. Tome je doprinjela tranzicija zemalja Istočne Evrope,
Ranih 1990.-ih svjedoci smo početka velikih političkih i ekonomskih reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Reforme ovih zemalja su praćene sa entuzijazmom, podrškom i savjetima iz razvijenih zemalja sa razvijenom tržišnom privredom.
U ovim zemljama napreduje proces kompletnog peoblikovanja društvenog sistema, svih njegovih podsistema i struktura (politika, privreda pravo, sociokultura itd.). U oblasti privrede poduzeta je brza i kompletna transformacija od centralizovane planske do tržišne ekonomije.
Neke zemlje kao Hrvatska i Bosna i Hercegovina, plaćaju još veću cjenu tranzicije ne samo zbog tranzicijskog rekonstruktuiranja i tranzicijske krize, već i zbog rata koji je izbio na samom početku tranzicijskog procesa.
Razlike u intenzitetu tranzicijske krize bile su rezultat i grešaka u ekonomskoj politici, posebno u politici privatizacije. Snažno opadanje GDP doprinjelo je smanjenu socijalne dobrobiti...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10-08-2010 08:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Radno pravo u procesu globalizacije derrick 0 931 06-03-2014 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodni ugovori o višim oblicima privredne saradnje Dzemala 0 1,207 10-06-2010 04:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: