SEMINARSKI MATURSKI I DIPLOMSKI RADOVI

Pitanja i Odgovori:
Kako do gotovih radova!
Izrada novih radova!

Kontakt:
[email protected] +381611100105 (slati isključivo SMS poruke)

Bavimo se izradom materijala (seminarski, maturski, maturalni, diplomski, master i magistarski radovi) po Vašoj želji. Okupili smo ozbiljan i dokazan tim saradnika usavršen za izradu radova iz: ekonomije, bankarstvo, istorija, geografija, informacioni sistemi, računarske mreže, hardver, inteligencija, turizam, menadžment, fizika, informatika, biologija .  Gotovi radovi ovde...
Da li ste zadovoljni kvalitetom i brzinom naše usluge?
 
Jadi mladog Vertera PDF Ispis E-mail
Image 

 

1 TEZA : BELEŠKA O PISCU

 

            Johan Volfganag Gete

            Najveći Njemački pjesnik, književnik i mislilac. Rođen 28.8.1749. u Frankfurtu am Main, a umro 22.3.1832. Weimar. Potjeće iz ugledne obrazovane obitelji (otac se bavio znanošću i umjetnošću, bio je carski savjetnik)

            U detinjstvu se susreće s francuskom književnošću. 1765. odlazi na studij prava u Leipzig. Od 1770. - 71. studira u Strassburgu. Kao pravnik - praktikant radi u Wetzlavu, a kao advokat kasnije radi u Frankfurtu.

            Dela mu zahvaćaju gotovo sve književne rodove i više znanstvnih područja, obnovitelj je lirike, drame, epa i romana. Učevjak s dubokim uvidom u strukturu prirode, simbol njemačkog klasičnog humanizma. Izvršio je golem utjecaj na cijeli europski kulturni krug.

            Napisao je: Jadi mladog Vertera; Rimske elegije; Srodne duše; Naukavanje Wilnelma Meistera; Zapadno - istočni divani i Fausta kao vrhunac njmačkog stvaranja.

 

 

 

2 TEZA : KRATAK SADRžAJ

 

            Mladi pravnik Verter dolazi u gradić u koji ga je poslala majka na rješenje nasljedstva. Prigodom ladanjskog bala upoznaje Lottu. Iako, zna da je zaručena s Albertom on se u nju zaljubljuje. Kad se Albert vratio s putovanja Verter se s njim sprijateljio i svo troje provode sretne dane uživajući u bezazlenoj društvenosti i prirodnim ljepotama gradske okolice. Za Rođendan Verter dobiva jedno izdanje Homera kojeg obožava i vrpcu s Lottine haljine koju je nosila kad su se upoznali. Verterova ljubav prema Lotti svakim danom bila je sve jača. Kako ne bi narušio sklad među zaručnicima Verter odlazi. Da bi zaboravio Lottu, on postaje tajnik kod jednog diplomanta. Našavši se u jednom visokom društvu (koje njega “pučanina” tjera iz svoje sredine) biva povrijeđen. Jasno su mu pokazivali da je nepoželjan i on podnosi ostavku. Stupa u službu kod jednog kneza, ali ju romantični mladić teško podnosi i uskoro napušta službu.

            Neuspjehom u pokušaju da nađe zadovoljstvo u poslu, povećava se ljubav prema Lotti, koja se u međuvremenu udala za Alberta. Verter se vraća u gradić u kojem je upoznao Lottu. Stanje uskoro postaje neizdrživo. Albert naslućuje Werterovu ljubav prema Lotti, a ona počinje uviđati da ni njeni osjećaji nisu tako bezazleni. Između Vertera i njegove okoline množe se nesporazumi i Lotta bi se iz te situacije htjela izvući, ali ne zna kako. Ona naređuje Verteru da nekoliko dana ne dolazi. On razmišlja o samoubojstvu i sada izvršava svoje posljedne pripreme. Vraća se još jednom Lotti i njihove se usne prvi put sjedinjuju. Nakon trenutačnog zanosa ona se pribere i daje Verteru do znanja da ga više ne želi videti. Verter posuđuje Albertov pištolj i iste noći izvrši samoubojstvo. Njegova smrt pobuđuje opću žalost. Pokopan je na mjestu kojeg je sam odabrao, između dvije lipe na kraju posvećenog groblja. Na posljedni ga je počinak ispratila Lottina obitelj. Nosili su ga obrtnici, a svećenika nije bilo.

 

           

3 TEZA : O DELU

 

            Delo ima uzorke iz pišćeva života. Prijatelj Jeruzalem se ubio zbog ljubavi, taj čin ga je potako na pisanje ove knjige. Lotta možemo podeliti na dve osobe iz Geteova života, Charllotu i Maxa. Roman je pisan u pismima kako bi izgledao realniji i bliži svakodnevnici. Možemo ga podeliti u dva dela. Prvi dio do njegova odlaska u grad, a drugi do njegove sahrane. Tema samoubojstva se očituje na kraju dela.

 

 

 

4. TEZA: ZAKLJUČAK

 

            Po mom mišljenju Verter je detinjast jer ne želi prihvatiti stvarnost. Njgovo izkazivanje ljubavnih osjećaja prema Lotti liči više pozivu za pomoć nego li nadi za sretnom budućnosću. Lotta se vjenčala s ozbiljnim partnerom i tako si osigurala normalan život. Za razliku od Vertera koji je u svakoj sredini nalazio ne premostive mane koje izviru iz njegovoe ne prilagodljivosti sredini ili situacijama. Smatra da mu je jedini sretan događaj u životu bio upoznati Lottu. Ja mislim da mu je taj događaj značio upravo suprotno, propast.

            Tadašnja vjera nije mogla prihvatiti čin samoubojstva kao i neke današnje vjere. Samoubojstvo bi se moglo protumačiti kao predaja sudbini, a vjere ne slave predaje nego borbu. Tako da na njegovoj sahrani nije bilo svečenika. Ulomak: “Duhovnik ga nije ispratio.”

 

 

 

 

 

 

Komentari (16)Add Comment
0
...
napisao Amela, 02 /10/2009
super je a mene intersuje gdje da nađem lektiru da je u cjelini skro prepricana
0
...
napisao Merima, 11 /10/2009
heh...super je ovo napisano...smilies/grin.gif
0
....
napisao anchy, 28 /10/2009
hvala sto si mi pojasnio o cemu se radi u knjizi..lepo napisano..smilies/smiley.gif
0
...
napisao emira, 01 /11/2009
odlicna lektira
0
.....
napisao hu$$ein, 06 /11/2009
dobro uradjeno malo metafora ali je oksmilies/wink.gif
0
šta ima ba
napisao adnan, 24 /11/2009
kratak sadržajsmilies/sad.gif
0
...
napisao Zorana, 27 /11/2009
Kratko napisano,ali je najbitnije receno.....smilies/cheesy.gif
0
...
napisao ds'89, 30 /11/2009
hvala!!!smilies/wink.gif
0
...
napisao Zorana, 07 /12/2009
hvalaaaa...


0
...
napisao ..., 20 /02/2010
ma extraaa smilies/wink.gif
0
...
napisao dX, 01 /04/2010
dobro je uradeno0 nema dalje da je samo malo opsirnija posto je nisam proc0ta0 a imam sutra:$$$
0
jadi mladog vertera
napisao lejla , 08 /10/2010
ma lektira je ekstra smilies/smiley.gifhvala vam sto ste ovo napisali he,hesmilies/kiss.gifsmilies/cheesy.gif
0
...
napisao mersii, 28 /03/2011
ovo je drama napisano hehe smilies/smiley.gif ja sam ju pročitala prošli mjesec ali se moram malo podsjetit hehe smilies/cheesy.gif smilies/kiss.gifsmilies/kiss.gifsmilies/kiss.gif
0
:D
napisao kyido, 12 /04/2011
Nisam neki citalac knjiga ali ova knjiga je pre pre pre smilies/cheesy.gif
0
...
napisao Dzejlana, 09 /06/2011
Ma extra je ovaj kratak sadrzaj,tako da cu ja vec sutra ovu knjigu(koja je trenutno ispod stola,i samo gledam u njusmilies/smiley.gif) uzeti i poceti citati....Javit cu vam svoje utiske nakon cijele procitane knjige...Hmmmmm mogu misliti kakvi ce tek oni da budu,kada me vec kratak sadrzaj toliko ocarao smilies/wink.gif
0
verterrrr
napisao arny, 13 /06/2011
evo procitala sam knjigu...na neki nacin mi se dopadaa..jer lijepo je biti zaljubljen,osjecajan,sretan..,ali ne pretjerano kao sto je verter bio..pa na kraju okonca zivot samoubistvom.......smilies/wink.gif

Napišite komentar

busy
 
seminarski